Tag Archives: fresh food

10 Foods that are High in Sugar

Following on from my Added Sugars post, I thought I’d point out 10 foods that are relatively high in sugar.

You’d be surprise to find out that some of these foods are assumed and/or claimed to be “healthy” and good for you.

As you’re reading this post, keep this in mind (for context):

1 tsp of sugar = 4g

1 can of coke (350mL) = 10 tsp of sugar


1. Low fat yoghurt

Yoghurts with the right strain and amount of probiotics are good for gut health. They are also a good source of protein and calcium.

With the low fat trend still trending, many are made without the fat.

BUT yoghurt without the fat would not taste as nice. And so manufacturers tend to add quite a bit of sugar to make up for it.

Low Fat Greek Natural Yoghurt344668_1

100g = 6.7g of sugar

1.7 tsp of sugar

A2 Protein Whole Milk Natural a2_1kg

100g = 4.1g of sugar

1 tsp of sugar

I know that it is not a MASSIVE difference but just so that you are AWARE. And this is just one example.

Also, check out this study about FULL fat and LOW fat dairy products.

Solution:

Go for all natural Greek yoghurt or plain yoghurt. READ the LABELS and INGREDIENTS list. Sometimes, these natural plain versions have added sugar!

Ideally, you’d be looking at <15g of sugar per 100g.


2. Breakfast cereals

For many, breakfast cereals are a staple. It is a fuss free and quick breakfast option.

If you eat them every day, your choice of breakfast cereal is crucial. Most breakfast cereals are loaded with sugar (especially those that are marketed at children) and contain very little fibre, protein and other nutrients.

You’re basically having sugar for breakfast. A big NO-NO.

Kellogg’s Coco Pops

7442f090-bd1d-4498-afba-68a82a736907

1 cup = 14.4g of sugar

3.6 tsp of sugar

Solution:

Get up a little earlier and cook yourself a nutritious breakfast. Some eggs + avocado +/- toast will provide you with some protein, carbs and healthy fats to power you through your morning!

If you must have your cereal, choose those that are high in fibre, made from 100% wholegrains and with NO/least amount of added sugars.


3. Fruit juice

Whole fruit is good for you. Fruit juice contains fruit. So, it must be good?

I’d definitely think twice about that! Yes, fruit juice is made from fruit BUT without the fibre from a WHOLE fruit. It will still contain the antioxidants, vitamins and minerals from the fruit but it also comes with a huge hit of SUGAR.

Just think about it: How many oranges would it take to make a glass of juice?

Easily more than 5 oranges. It is so easy to drink 1 glass of orange juice (made from over 5 oranges) than to actually EAT 5 oranges! That’s a lot of sugar in a tiny glass!

Without the benefits of eating a whole fruit, sugar from fruit juice is still sugar. The body processes it the same way. Shockingly, the sugars in fruit juice can be as high (or higher) as those found in a can of coke.

Love potion from Juice Labstatic1.squarespace.com400mL = 43.4g of sugar

10.9 tsp of sugar

And look, it is actually given “5 health stars”.

Solution:

EAT the whole fruit! If you MUST have your juice, please make sure that there are no added sugars. And if you order fruit juice from a stall, ALWAYS ASK FOR NO ADDED SUGAR. Most places add some form of syrup/sugar in them!


4. Smoothies

Like fruit juice, smoothies are always assumed to be “healthy”. Yes, they can be!

But many commercial smoothies (bottled or from smoothie bars) are sweetened with fruit juice (apple juice, orange juice), flavoured yoghurts, sorbets, ice cream, honey or some other sweetener (natural/artificial).

Boost Juice Passion Mangoboost1

Med size (450mL) = 61.3g of sugar

15.3 tsp of sugar

 Solution:

Make your own smoothie at home! 1 cup of Strawberries + 1 Banana + Cacao powder + Milk/Yoghurt + Ice (optional) = YUM!

If you’re going for a commercial smoothie, check the labels and ask what’s in them! And a reminder to watch portion sizes.


5. Granola

Granola is made from rolled oats and combined with other foods like dried fruit, nuts, seeds and sweetened with either honey or other sweeteners.

With the right ingredients, granolas can be a good source of unsaturated fatty acids, iron, fibre and protein. But most commercial granolas are filled with sugar.

Five:am Apple Crumble Granola7807531 cup = 18.4g of sugar

4.6 tsp of sugar

Solution:

Check that there are no added sugars apart from the sugars found in dried fruit. Opt for the ones with the least amount of sugar per 100g. I’d also avoid those with some form of “vegetable oil” added to them.

As granola is more dense than cereal, use it as a topping (instead of having a whole bowl) on your yoghurt, fruit or even in your smoothie!

Alternatively, you can make your own!


6. Protein bars

With the word “protein” attached to these bars, surely they’re a healthy option?

Most of these bars are just candy/chocolate bars in disguise. They are usually loaded with sugar, low in fibre and with some protein.

Power Bar Peanut Butter Caramel Protein BarProteinSnack_Peanut-Butter-Caramel1 bar = 12g of sugar

3 tsp of sugar

Just for comparison, 2 large eggs contain around 25-30g of protein! Now, THAT is a high protein snack!

Plus, just look at the ingredients in this bar:

CHOCOLATE FLAVORED COATING (SUGAR, FRACTIONATED PALM KERNEL OIL, COCOA POWDER, WHEY POWDER, NONFAT MILK , SOY LECITHIN, VANILLA FLAVOR),CARAMEL FILLING (CORN SYRUP, SUGAR, CREAM, FRUCTOSE, PALM OIL, SALT, NATURAL FLAVOR), MALTITOL SYRUP, SOY PROTEIN ISOLATE, PEANUTS, SOY CRISPS (SOY PROTEIN ISOLATE, TAPIOCA STARCH, SALT),OATS, OLIGOFRUCTOSE (FROM CHICORY ROOT) , PEANUT BUTTER, WHEY PROTEIN ISOLATE, FRUCTOSE SYRUP, CANE INVERT SYRUP, CALCIUM CASEINATE, AND LESS THAN 2% OF: PEANUT OIL, NONFAT MILK, SOY LECITHIN, WATER, SUGAR, SALT, NATURAL FLAVOR, SUNFLOWER OIL.

Look at all the different forms of sugar!

Solution:

Have some good ol’ hard boiled eggs for a snack. They are loaded with protein, vitamins, minerals, choline (in the YOLK) and carotenoids (in the YOLK) without the excess “junk”.


7. Sauces

Sauces, especially savoury ones, are probably the last place you would think of that would be high in sugar. Check out the sauces below!

Hoisin Saucemed105801_0710_hoisin_sauce_vert1 tbsp = 7.2g of sugar

Tomato Sauce

Ketchup1 tbsp = 5.2g of sugar

BBQ Saucethumbs_bbq_sauce

1 tbsp = 11.4g of sugar

Oyster Saucezhzhenka4-300x3001 tbsp = 4.8g of sugar

If you’re a sauc-y person, it is easy to consume a lot of sugar in one meal!

Solution:

Read the labels. Go for the ones that have no added sugar/least amount of sugar. Also, be mindful of HOW MUCH you’re having!

Try seasoning your food with herbs, spices, olive oil, lemon and vinegar. SO GOOD!


8. Sports drinks

Another question that I often get is “which is the best sports drink?” or “do I need sports drinks?”.

My standard answer would be: unless you’re an elite athlete training at high intensity levels every day (+/- under the sun), you don’t need a sports drink.

Sports drinks are designed to hydrate and fuel during/after intense and prolonged bouts of exercise. As such, most have a lot of sugar that can be easily absorbed and used for fuel.

If you are consuming them outside of this context, you’re just drinking unwanted sugar. Sports drinks are just another form of sweetened beverage and have been linked with obesity [1].

Gatorade81oG+Clh3nL._SY450_

600mL = 36g of sugar

9 tsp of sugar

Solution:

WATER! If you find it hard to drink plain water, squeeze some lemon and add some ice. Alternatively, have some fresh coconut water!


9. Flavoured milk

Milk on its own is highly nutritious and a good source of protein and calcium. Flavoured milk… not so much.

Along with the good stuff, flavoured milk comes packed with added sugars!

Oak Chocolate Milk 20160713055518OAK_Chocolate_600ml_3D

600mL = 63.6g of sugar

15.9 tsp of sugar

Solution:

Plain milk.


 

10. Iced blended coffees

Just look at the numbers…

Starbucks Mocha Frappuccino665e04ca364a4253a5b2c1fb9b514917Grande (16oz) = 61g of sugar

15.3 tsp of sugar

Solution:

Stick to the usuals: black coffee, latte, cappuccino etc. They are also a lot cheaper. 😉


I hope this was helpful!

Please note that I have NOTHING against these brands listed. Just providing some examples.

I am not saying that these foods do not have a place in your diet or that you should avoid them at all cause. BUT I do want you to be AWARE of foods that have hidden sugars.

Most people say that they do not have a sweet tooth or eat desserts, yet wonder why they struggle to lose fat. Well, you may very well be eating these foods that could have the same amount of sugar in desserts!

Also, be careful of “health claims”. As you can see, some of the foods listed above are sold as health foods.

I always say FRESH IS BEST! But if you are buying packaged foods, ALWAYS check the nutrition label and the INGREDIENTS list!

Let me know if you have any questions!

xoxo

Do Calories Matter? – Part 4

We’re on to PART 4! This is the longest series of blog posts I’ve ever done. Evidently, there is a lot more to talk about! These are just the highlights of a much bigger picture.


Let’s do a quick recap379302_325658287555375_1376847731_n.21

The flaws of the calorie centric view:

  • Humans are not perfect machines (cannot apply the concept of calories in/calories out). Equations are pretty much useless. Just use it as a GUIDE. Your life does not depend on it!
  • It goes against the Second Law of Thermodynamics
  • Calorie counting does not take into account the quality of foods and its metabolic effects on hunger, appetite, energy usage/storage, satiety etc
  • Many factors affect metabolism – environment, genetics etc
  • It is possible to increase fatness on a reduced calorie diet (on high GI foods) [1] SURPRISE SURPRISE!
  • Quality of diet can affect/induce anabolism (fat storage)
 Quick links to Part 1, 2 and 3!

QUALITY over QUANTITY

A calorie focussed mind would lookout for foods that are low/-er in calories. Since FAT is calorie dense, it immediately gets a bad rep. Low fat foods are usually high in refined carbs/starches. That’s because most times, when you take something out, you need to fill it with something else!
Even if they are not “empty calories” per se (containing vitamins, minerals, fibre, antioxidants etc), these foods that are high in processed, artificial refined carbs/starches are DETRIMENTAL to health, causing harm to the body and metabolic dysfunction [2].
What to eat?
NUTRITION over CALORIES
 Tips-How-to-Pick-Good-Dog-Food-Ingredients-Dog-Food
Low refined sugar/carbs/starches
If you are going to eat carbs, go for WHOLE minimally processed ones. Starchy vege (sweet potatoes, potatoes, taro, pumpkin, squash etc) and fruits are great options. When going for rice/pasta/bread, think brown/red/wild/black. These are more nutrient dense. Refined options have been stripped of their vitamins, minerals and fibre. You’re basically just eating sugar.
Fats
The only bad fat here is highly processed trans fat. Go for fats found naturally in olive oil, avocado, nuts, seeds, dairy products, real butter, fat from meat and fish. These are all high in a good combination of mono- and polyunsaturated fats.

Protein
Meat, fish, eggs and dairy products (milk, cheese, yoghurt).2016-10-21-1477056674-8700239-homer
How much of each macronutrient (carbs, protein, fat) to eat is different for each individual. Get a dietitian to do the work. ;D

Gut Health

This is a growing area of research. The little bacteria in your gut is SO important!
Research has now shown that WHAT you eat affects the little bacteria world in your gut. You might need to rethink your zero-calorie artificial sweeteners! They have been shown to have the potential to alter your gut microbiome [3]. ANY disruption to this balance can possibly lead to obesity, diabetes, cancer, inflammation, inflammatory bowel disease and a decreased immune system [4].stomach-bacteria
The quality of food, prebiotics (food for healthy gut bacteria), probiotics (healthy gut bacteria) and antibiotics affect the overall balance of gut bacteria.
Sources of prebiotics: Prebiotics are the fibre foods that cannot be digested. Onions, garlic, asparagus, unripe bananas, artichokes are great sources. These are “eaten” and considered food for your gut bacteria.
Sources of probiotics: Fermented foods like yoghurts, kefir, tempeh, miso, kombucha, saukraut etc. Different brands use different strains of bacteria and the amount it contains varies.
static1.squarespace.com
These are beneficial but there is very little research that shows how much pre/probiotics to consume, exactly which strain (is best), the quality and how much of it actually stays in our gut after consumption [5].

Physical Activity

I don’t think I need to elaborate on this one.Processed with VSCO with f2 preset
JUST GET UP AND GET MOVING!
Any form of physical activity is better than NOTHING. Pick something that you like and JUST DO IT!

Rest
Sleep has become a luxury and stress has now become commonplace in our lives.
How do these affect weight and metabolism?
Stress stimulates the body to release cortisol, which is the hormone involved in CRAVINGS. “Stress eating” is real.Processed with Snapseed.
When you don’t get enough sleep, the hunger hormone kicks in.
Together, they have an influence on food intake and fat storage.


When you focus on QUALITY and pay attention to your natural body cues, you wouldn’t need to be whipping out your calculator and counting everything.
hands-holding-phone-and-donut
 Key points to remember:

-Focus on the SOURCE of calories and not calorie counts

-Eat REAL, MINIMALLY processed, WHOLE, FRESH, NUTRIENT dense foods

The GOLDEN rule is: If it is packaged, highly processed with ingredients that you can barely pronounce with loud “health claims”, don’t buy it!

-Achieving optimum hormonal balance and metabolic function is KEY