Tag Archives: athletes

10 Foods that are High in Sugar

Following on from my Added Sugars post, I thought I’d point out 10 foods that are relatively high in sugar.

You’d be surprise to find out that some of these foods are assumed and/or claimed to be “healthy” and good for you.

As you’re reading this post, keep this in mind (for context):

1 tsp of sugar = 4g

1 can of coke (350mL) = 10 tsp of sugar


1. Low fat yoghurt

Yoghurts with the right strain and amount of probiotics are good for gut health. They are also a good source of protein and calcium.

With the low fat trend still trending, many are made without the fat.

BUT yoghurt without the fat would not taste as nice. And so manufacturers tend to add quite a bit of sugar to make up for it.

Low Fat Greek Natural Yoghurt344668_1

100g = 6.7g of sugar

1.7 tsp of sugar

A2 Protein Whole Milk Natural a2_1kg

100g = 4.1g of sugar

1 tsp of sugar

I know that it is not a MASSIVE difference but just so that you are AWARE. And this is just one example.

Also, check out this study about FULL fat and LOW fat dairy products.

Solution:

Go for all natural Greek yoghurt or plain yoghurt. READ the LABELS and INGREDIENTS list. Sometimes, these natural plain versions have added sugar!

Ideally, you’d be looking at <15g of sugar per 100g.


2. Breakfast cereals

For many, breakfast cereals are a staple. It is a fuss free and quick breakfast option.

If you eat them every day, your choice of breakfast cereal is crucial. Most breakfast cereals are loaded with sugar (especially those that are marketed at children) and contain very little fibre, protein and other nutrients.

You’re basically having sugar for breakfast. A big NO-NO.

Kellogg’s Coco Pops

7442f090-bd1d-4498-afba-68a82a736907

1 cup = 14.4g of sugar

3.6 tsp of sugar

Solution:

Get up a little earlier and cook yourself a nutritious breakfast. Some eggs + avocado +/- toast will provide you with some protein, carbs and healthy fats to power you through your morning!

If you must have your cereal, choose those that are high in fibre, made from 100% wholegrains and with NO/least amount of added sugars.


3. Fruit juice

Whole fruit is good for you. Fruit juice contains fruit. So, it must be good?

I’d definitely think twice about that! Yes, fruit juice is made from fruit BUT without the fibre from a WHOLE fruit. It will still contain the antioxidants, vitamins and minerals from the fruit but it also comes with a huge hit of SUGAR.

Just think about it: How many oranges would it take to make a glass of juice?

Easily more than 5 oranges. It is so easy to drink 1 glass of orange juice (made from over 5 oranges) than to actually EAT 5 oranges! That’s a lot of sugar in a tiny glass!

Without the benefits of eating a whole fruit, sugar from fruit juice is still sugar. The body processes it the same way. Shockingly, the sugars in fruit juice can be as high (or higher) as those found in a can of coke.

Love potion from Juice Labstatic1.squarespace.com400mL = 43.4g of sugar

10.9 tsp of sugar

And look, it is actually given “5 health stars”.

Solution:

EAT the whole fruit! If you MUST have your juice, please make sure that there are no added sugars. And if you order fruit juice from a stall, ALWAYS ASK FOR NO ADDED SUGAR. Most places add some form of syrup/sugar in them!


4. Smoothies

Like fruit juice, smoothies are always assumed to be “healthy”. Yes, they can be!

But many commercial smoothies (bottled or from smoothie bars) are sweetened with fruit juice (apple juice, orange juice), flavoured yoghurts, sorbets, ice cream, honey or some other sweetener (natural/artificial).

Boost Juice Passion Mangoboost1

Med size (450mL) = 61.3g of sugar

15.3 tsp of sugar

 Solution:

Make your own smoothie at home! 1 cup of Strawberries + 1 Banana + Cacao powder + Milk/Yoghurt + Ice (optional) = YUM!

If you’re going for a commercial smoothie, check the labels and ask what’s in them! And a reminder to watch portion sizes.


5. Granola

Granola is made from rolled oats and combined with other foods like dried fruit, nuts, seeds and sweetened with either honey or other sweeteners.

With the right ingredients, granolas can be a good source of unsaturated fatty acids, iron, fibre and protein. But most commercial granolas are filled with sugar.

Five:am Apple Crumble Granola7807531 cup = 18.4g of sugar

4.6 tsp of sugar

Solution:

Check that there are no added sugars apart from the sugars found in dried fruit. Opt for the ones with the least amount of sugar per 100g. I’d also avoid those with some form of “vegetable oil” added to them.

As granola is more dense than cereal, use it as a topping (instead of having a whole bowl) on your yoghurt, fruit or even in your smoothie!

Alternatively, you can make your own!


6. Protein bars

With the word “protein” attached to these bars, surely they’re a healthy option?

Most of these bars are just candy/chocolate bars in disguise. They are usually loaded with sugar, low in fibre and with some protein.

Power Bar Peanut Butter Caramel Protein BarProteinSnack_Peanut-Butter-Caramel1 bar = 12g of sugar

3 tsp of sugar

Just for comparison, 2 large eggs contain around 25-30g of protein! Now, THAT is a high protein snack!

Plus, just look at the ingredients in this bar:

CHOCOLATE FLAVORED COATING (SUGAR, FRACTIONATED PALM KERNEL OIL, COCOA POWDER, WHEY POWDER, NONFAT MILK , SOY LECITHIN, VANILLA FLAVOR),CARAMEL FILLING (CORN SYRUP, SUGAR, CREAM, FRUCTOSE, PALM OIL, SALT, NATURAL FLAVOR), MALTITOL SYRUP, SOY PROTEIN ISOLATE, PEANUTS, SOY CRISPS (SOY PROTEIN ISOLATE, TAPIOCA STARCH, SALT),OATS, OLIGOFRUCTOSE (FROM CHICORY ROOT) , PEANUT BUTTER, WHEY PROTEIN ISOLATE, FRUCTOSE SYRUP, CANE INVERT SYRUP, CALCIUM CASEINATE, AND LESS THAN 2% OF: PEANUT OIL, NONFAT MILK, SOY LECITHIN, WATER, SUGAR, SALT, NATURAL FLAVOR, SUNFLOWER OIL.

Look at all the different forms of sugar!

Solution:

Have some good ol’ hard boiled eggs for a snack. They are loaded with protein, vitamins, minerals, choline (in the YOLK) and carotenoids (in the YOLK) without the excess “junk”.


7. Sauces

Sauces, especially savoury ones, are probably the last place you would think of that would be high in sugar. Check out the sauces below!

Hoisin Saucemed105801_0710_hoisin_sauce_vert1 tbsp = 7.2g of sugar

Tomato Sauce

Ketchup1 tbsp = 5.2g of sugar

BBQ Saucethumbs_bbq_sauce

1 tbsp = 11.4g of sugar

Oyster Saucezhzhenka4-300x3001 tbsp = 4.8g of sugar

If you’re a sauc-y person, it is easy to consume a lot of sugar in one meal!

Solution:

Read the labels. Go for the ones that have no added sugar/least amount of sugar. Also, be mindful of HOW MUCH you’re having!

Try seasoning your food with herbs, spices, olive oil, lemon and vinegar. SO GOOD!


8. Sports drinks

Another question that I often get is “which is the best sports drink?” or “do I need sports drinks?”.

My standard answer would be: unless you’re an elite athlete training at high intensity levels every day (+/- under the sun), you don’t need a sports drink.

Sports drinks are designed to hydrate and fuel during/after intense and prolonged bouts of exercise. As such, most have a lot of sugar that can be easily absorbed and used for fuel.

If you are consuming them outside of this context, you’re just drinking unwanted sugar. Sports drinks are just another form of sweetened beverage and have been linked with obesity [1].

Gatorade81oG+Clh3nL._SY450_

600mL = 36g of sugar

9 tsp of sugar

Solution:

WATER! If you find it hard to drink plain water, squeeze some lemon and add some ice. Alternatively, have some fresh coconut water!


9. Flavoured milk

Milk on its own is highly nutritious and a good source of protein and calcium. Flavoured milk… not so much.

Along with the good stuff, flavoured milk comes packed with added sugars!

Oak Chocolate Milk 20160713055518OAK_Chocolate_600ml_3D

600mL = 63.6g of sugar

15.9 tsp of sugar

Solution:

Plain milk.


 

10. Iced blended coffees

Just look at the numbers…

Starbucks Mocha Frappuccino665e04ca364a4253a5b2c1fb9b514917Grande (16oz) = 61g of sugar

15.3 tsp of sugar

Solution:

Stick to the usuals: black coffee, latte, cappuccino etc. They are also a lot cheaper. 😉


I hope this was helpful!

Please note that I have NOTHING against these brands listed. Just providing some examples.

I am not saying that these foods do not have a place in your diet or that you should avoid them at all cause. BUT I do want you to be AWARE of foods that have hidden sugars.

Most people say that they do not have a sweet tooth or eat desserts, yet wonder why they struggle to lose fat. Well, you may very well be eating these foods that could have the same amount of sugar in desserts!

Also, be careful of “health claims”. As you can see, some of the foods listed above are sold as health foods.

I always say FRESH IS BEST! But if you are buying packaged foods, ALWAYS check the nutrition label and the INGREDIENTS list!

Let me know if you have any questions!

xoxo

An Athlete’s Mindset – True Grit

The RIO Olympics 2016 have come to an end! I can finally get back to my “normal” sleeping schedule.

rio-2016-olympics-hero-01

This was probably one of my most-watched-live-events and it was worth EVERY WAKING MINUTE!

I guess everyone who managed to tune in to the RIO Olympics have taken home something.


As an amateur athlete, trying to be my best at my chosen sport, I can ONLY IMAGINE how hard olympians work. I truly believe that you get out what you put in. Your success is measured by ALL your blood, sweat and tears. And of course, having God behind your back! I cannot talk about success without adding in that spiritual element. But that’s just me. 😉

IMG_4973

We can all learn a thing or two about these athletes. They all have similar characteristics. STRONG both MENTALLY and PHYSICALLY. But the mental aspect will determine what the physical aspect will do.


Belief. Determination. Discipline. Fearless.

IMG_4966

You have to BELIEVE that you are capable. Be DETERMINED to achieve. DISCIPLINED to follow through. And FEARLESS when it comes to pushing beyond your limits.


Athletes are defined by their failures and bad days, and NOT giving in.

For the weekend warrior, thriving and striving to train for an event or just to stay active/get fit, you can probably relate to some of these:

-Waking up in the wee hours of the morning when everyone else is tucked in their warm comfy bed just so that you can get that workout in

-Sweating it out, huffing and puffing away (and possibly looking like a dead chicken)

-Dreading the process of the workout, where every step just seems endless

IMG_4968

-Pushing yourself to the point where you absolutely DO NOT want to do this anymore

-Constantly tired and sleep deprived

-Waking up with aches and pains

-Unsightly tan lines, dry hair, dead black toe nails, blistered feet, cuts and bruises

-Days when you miss the podium by a fraction of a second

IMG_4969

Giving 110% during training but still failing time and time again

-Days when your coach screams “ONE MORE REP!”

-Days when you think of skipping your workout (that inner battle)

michaelphelps_crop_north

-When you are afraid to look at your training schedule because you know it will only get harder

-When you miss out on important gatherings/events involving family and friends

-When you are on a strict diet, watching the rest devouring sweet treats and snacks

-The times spent nuturing an injury and then getting another injury (and possibly another)

-The fear of losingIMG_4970

-Days when you’ve had a bad workout on top of having a bad day

-The times when you trained to your max, ready to take on a race, only to be disappointed by the outcome

IMG_4964

-When everyone else is asking you to give up and telling you otherwise

-When no one is behind your back

-The physical and mental pain of pushing through your workout AND on race day

IMG_4967-When you feel your muscles BURNING, heart PUMPING, lungs BURSTING

-The day you question your sanity, thinking “IS THIS WORTH IT?! WHAT AM I DOING?!”

-The day you feel you have NOTHING left

BOLT0975

-The day you want to quit and throw in the towel

And then…

Somehow…

Somewhere…

Deep in that dark pitt…

You see a ray of light shining through. In your heart and in your gut, you know that you STILL want this. You dig deep, searching for that hope and belief you have within yourself, and then you hang on to it.

IMG_4971

You push through. You fight the negativity.

IMG_4965

And when you overcome the impossible, you smile because you know that all the BAD days were worth it.

IMG_4972

We all have bad days. It is what we do with them that will eventually shape our success and personality. And this applies to EVERY other aspect of our lives.

IMG_4974

Sucess comes to those who stick to what they say they will do, long after the motivation and positive feelings have left. Day in, Day out. Only a few are willing to fight through their current emotions.

Do YOU have it in you?